top of page

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA

Aquest edifici religiós és d'estil romànic construït al segle XII i situada al cim del turó de la Roca. Forma, junt amb el castell de Sant Martí Sarroca, el Conjunt monumental de la Roca. Està catalogada com a monument històric artístic per la Generalitat de Catalunya des del 1931.

L'església la va fer construir Arnau de Santmartí del llinatge Santmartí. Fou ampliat a finals del segle XII, construït sobre un edifici religiós anterior del segle X, i va ser consagrat el 1204. Aquella construcció és la mateixa que veiem avui en dia. En aquest any el castell estava en mans de Ferrer de Santmartí.

Aquesta església és un referent del romànic religiós català, una de les construccions d'aquest estil més preuades ja que és un dels edificis del segon romànic amb una decoració escultòrica més rica de tot Catalunya, entre la qual destaca el seu meravellós absis romànic del segle XII, el més ric de Catalunya i un dels millors del romànic europeu. Aquest absis romànic es considera un dels millors de Catalunya i un dels millors del romànic europeu. També cal destacar la peculiar forma del cimbori, la cúpula del qual descansa sobre petxines, en comptes de fer-ho sobre trompes, cas únic a Catalunya. Aquesta es un edifici de planta de creu llatina, amb una nau amb l'absis. El 1600, fou bastit el campanar octogonal, amb balustrada. Un dels elements que destaca del conjunt és la decoració exterior de la capçalera. Sota la teulada hi ha una cornisa que envolta l'església amb motius vegetals i animals recolzada per mènsules esculpides amb motius geomètrics, fitomòrfics i caps d’animals i homes, que es repeteix en tot el mur perimetral del edifici.

L'església conté un magnífic retaule gòtic del 1415, fet per Jaume Cabrera. L'actual està mal restaurat després de que el primer fos malmès. També es conserven dues piques baptismals renaixentistes del segle XVI. La imatge de la Mare de Déu de fusta policromada de la Verge asseguda en un tron amb el nen a la falda fou descoberta l'any 1906 per Josep Puig i Cadafalch (qui també restaurà l'absis, i l'església en general) i fou destruïda durant la guerra civil. L'actual és tracta una còpia feta el 1951.


Fora del Conjunt Monumental de la Roca trobem una sèrie de monuments i edificis d'importància destacada els quals tenen tots la seva importància i el seu valor històric i artístic. A continuació els esmentem tot fent-ne una breu introducció per a compendrels en visitar-los.


bottom of page